Haartransplantatie FAQ

Hieronder lees je de meest voorkomende vragen en de daarbij horende antwoorden met betrekking tot haartransplantatie.


Waardoor wordt haaruitval veroorzaakt?
De meest voorkomende oorzaak van haaruitval is erfelijkheid. Mannen en vrouwen erven de haaruitvalgenen van minstens een van de ouders. Bij mannen zorgt het hormoon dihydrotestosterone ervoor dat de haren die daar gevoelig voor zijn geleidelijk verdunt en eventueel ook verloren gaan. Het mechanisme dat achter vrouwelijke haaruitval zit is nog niet helmaal duidelijk. De leeftijd waarbij haaruitval begint, de mate, en snelheid van haaruitval verschilt per persoon. Ernstige ziekte, medicatie, ondervoeding en vitamine tekort van het proces van haaruitval versnellen. Wanneer haarkleuring en chemische haarontspanners verkeerd worden gebuikt kan het de haar dermate beschadigen dat het kan leiden tot permanente haarverlies. Het dragen van een hoed, excessief shampoo gebruik, slechte doorbloeding  zijn geen oorzaken van haaruitval.


Is een haartransplantatie effectief?
Ja zeker. Het getransplanteerde haar wordt verwijderd van een plek op het hoofdhuid (donor gebied) naar een ander plek op het hoofdhuid (onvangende gebeid), het getransplanteerde weefsel wordt niet afgestoten door het lichaam, omdat het lichaamseigen is. Het getransplanteerde haar behoudt haar eigen kleur, textuur, groei snelheid en krul (al het er is) na de transplantatie en hergroei. De getransplanteerde haar blijft vitaal dankzij de relatief rijke doorbloeding van het hoofdhuid. De eerste haartransplantaties bestonden uit het transplanteren van relatief grote plukken waardoor het resultaat onnatuurlijk was. Tegenwoordig zijn er instrumenten en technieken ontwikkeld waardoor het mogelijk is om werkelijk mooie natuurlijke resultaten te krijgen. Het is namelijk mogelijk een grote hoeveelheid individueel haarzakjes dicht bij elkaar te plaatsen. Haar groeit op het hoofdhuid in groepjes van een, twee  of drie ( en soms zelfs vier) haar zakjes die “follicular units” worden genoemd. Deze groepjes haar, genaamd “  follicular unit grafts “ kunnen getransplanteerd worden na het elimineren van het overtollig weefsel wat er omheen zit. Hierdoor is het mogelijk om de grafts dichter bij elkaar te plaatsen, waardoor er een dichter en mooier resultaat wordt bereikt. Niet onbelangrijk is dat een haartransplantatie chirurg ook artistiek moet zijn in het recreëren van het natuurlijk patroon van haar groei.


Is een niet detecteerbare haartransplantatie mogelijk?
Ja zeker. De hedendaagse gespecialiseerde en up-to-date haarchirurgen kunnen doormiddel van een combinatie van artisticiteit en technologie een haarlijn en kruin creëren op een manier dat het onmogelijk is om te detecteren. De natuurlijke haartransplantatie zijn tegenwoordig mogelijk dankzij techniek waardoor er een grote hoeveelheid. Kleine grafts kunnen worden getransplanteerd. De waardering voor een natuurlijke haarlijn heeft haartransplantatiechirurgen mogelijk gemaakt om een natuurlijk haarlijn te creëren dat er natuurlijk uitziet.


Wat kan ik verwachten na een haartransplantatie?
Dit hangt af wat voor instructies er worden meegegeven na de operatie. Klein korstjes zullen er vormen op het gebeid waar de haartjes zijn getransplanteerd. In het algemeen verdwijnen deze korstjes na 4 tot 10 dagen. Het haar kan na 24 uur al worden gewassen. Het advies is om minstens twee dagen vrij te nemen van werk na de operatie. Een baseball cap (of ander hoed) kan gedragen worden op elk moment na de operatie. Patiënten worden geadviseerd om minsten 5 dagen na de operatie geen zware fysieke activiteiten een te ondernemen. In het algemeen zal het nieuw getransplanteerde haar na 2-4 weken verdwijnen en na 3 a 4 maanden zal het nieuwe haar beginnen met groeien.


Zijn haartransplantaties pijnlijk?
Meeste mensen zijn verast over hoe weinig pijn er komt kijken bij een haartransplantatie tegenwoordig. De injectie van anestheica in het hoofdhuid kan wat ongemakkelijk aanvoelen. Als het hoofdhuid eenmaal is verdoofd is er geen pijn meer. Door verbeteringen in lokale verdoving en de manier dat het wordt toegediend is het mogelijk kom een relaxte en comfortabele operatie uit te voeren.


Hoe ziet het er uit vlak na de operatie?
De grafts zullen kleine korstjes vormen in de dagen na de operatie. Door de korstjes vochtig te houden doormiddel van een lotion, zullen ze waarschijnlijk verdwijnen na ongeveer een week.


Wanneer kan ik terug naar mijn werk gaan?
Afhankelijk van de soort operatie en het soort werk dat je doet, is het meestal mogelijk om na een dag al terug naar werk te gaan. Je haarchirurg zal dit met je bespreken tijden de consultatie.


Zijn haartransplantaties duur?
Ondanks de initiële kosten van de procedure, is de haartransplantatie op de lange termijn minder duur dan een kunstmatig haarstuk. Er van uitgaande dat het resultaat permanent is, zien de meeste mensen dit als een goede investering in hun toekomstig geluk.

Hoeveel sessies zijn er nodig?
Het aantal sessie hangt af van 1) het gebeid waarrover het haar wordt getransplanteerd 2) het aantal en de grote van de grafts dat wordt gebruikt. 3) de dichtheid van het haar dat de patiënt wenst te hebben 4) de individuele karakteristieken van de patiënt, b.v. mensen met dun haar hebben meestal meer grafts nodig. De verwachte aantal sessie die nodig zijn zal besproken worden met u haarchirurg tijdens het consult.